Kevin Schelling

Updates

Seizoen 2017/2018

Het seizoen is alweer begonnen. Schaatstrainingen zijn weer ingeruild voor skeeler, loop, fiets, kracht en sprongtrainingen. Na een periode van wedstrijden is nu weer de periode van opbouw aangebroken. Voor ik vertel wat ik komend seizoen ga doen zal ik eerst nog even kort toelichten hoe mijn seizoen verlopen is!

Na het mislopen van de NK’s voor senioren heb ik besloten om alsnog zoveel mogelijk uit mijn seizoen te halen. Dit betekende een extra trainingskamp naar Inzell om efficiënt te kunnen trainen en het Holland Cup traject. De trainingsweek in Inzell wierp zijn vruchten af, want ik presteerde steeds wat beter op de Holland Cups. Zo plaatste ik mij voor het Nk voor Neo Senioren via Holland Cup 3. Daarnaast werd ik nog vijfde op het NK Pure sprint.
Het laatste weekend van het seizoen stond ik aan de start van het NK voor Neo Senioren (20 tot 25 jaar) en direct ook de Holland Cup Finale. Dit waren twee wedstrijden in één. Om een lang verhaal kort te houden: ik werd tweede op de Holland Cup Pure sprint en ik werd tweede op de 500 meter van het NK Neo Senioren. Die 500 meter was enigszins een verrassing. Ik voelde dat het goed ging vooraf aan deze wedstrijd en ik kon mijzelf steeds beter meten met de snellere jongens. Het was mooi dat dit er dan ook op deze 500 meter uitkwam! Een mooie kroon op een goed seizoen. Door deze medaille heb ik wel het hoogst haalbare na het missen van de NK’s voor senioren behaald voor mijzelf!

Voor komend seizoen heb ik een plan uitgestippeld met mijn trainer Sjoerd Geraets. Ik heb besloten om door te gaan met het traject wat wij een aantal jaar geleden gestart zijn. Er zit namelijk nog steeds een stijgende lijn in mijn prestaties en ik heb het gevoel dat dit komend seizoen bij het RTC Noordwest het beste voortgezet kan worden. Als de trainingen langer onderweg zijn zullen er meer updates volgen!

 

De zomer voorbij

Op het moment dat ik deze update schrijf is het de negentiende van september en dus zijn we toegekomen aan de laatste twee dagen van de zomer. De herfst staat voor de deur en dat betekent dat ook het schaatsseizoen weer gaat beginnen. Dit leek mij een goed moment om even terug te kijken op de zomer en dan vooral de trainingen van afgelopen zomer.
Om te beginnen heb ik een goede zomer gedraaid. De trainingen hebben we iets anders ingedeeld dan voorgaande jaren en we hebben met de ploeg geëxperimenteerd met variaties in trainingen. Dit heeft voor mij goed uitgepakt en ik voel mij dan ook sterker dan aan het begin van de zomer. Komend weekend ga ik dit gevoel testen in Inzell tijdens het eerste trainingskamp van het ‘winterseizoen’. Dit kamp is voor mij erg belangrijk, omdat hier de eerste wedstrijden gereden worden en ik het harde werk wat ik in de zomer geleverd heb om moet proberen te zetten in goede tijden. Hoe het af gaat lopen weten we over twee weken, maar het vertrouwen is er!

Dus, de zomer was goed, maar hoe ziet het er eigenlijk uit? Veel van jullie weten vast wel hoe de trainingen die schaatsers doen er ongeveer uit zien, maar hoe het precies in zijn werk gaat is vaak wat minder duidelijk. Ik begrijp dit en daarom heb ik een aantal videobeelden in elkaar gezet over mijn goede zomer! Dit filmpje is hieronder te bekijken, maar staat ook op de pagina video’s.

Nog even genieten van de laatste twee zomerdagen en dan met volle vaart het seizoen in!

 

Progressie

Het gaat niet vanzelf, progressie boeken. Progressie begint bij het stellen van doelen. ‘Wat wil ik bereiken?’ en ‘wat moet ik daarvoor doen?’ zijn twee vragen die je jezelf moet stellen voordat je een start kunt maken met het verbeteren van je eigen kwaliteiten. Dit geldt voor alles, het bedrijfsleven, studie, hobby en sport. Op elk gebied is het stellen van doelen essentieel om jezelf naar een hoger niveau te kunnen tillen. Zo heb ik voor mezelf een aantal doelen gesteld op het gebied van sport, maar ook op het gebied van studie. De studie die ik sinds afgelopen september volg, Bedrijfskunde, bevalt mij tot op heden zeer goed. Het eerste jaar zit erop en ik heb op één vak na alle vakken gehaald. Mijn doel op het gebied van studie is bereikt.

Met het schaatsen, waar uiteindelijk mijn focus ligt, gaat het ook erg goed. Zoals de titel van deze update al doet vermoeden boek ik progressie. Op fysiek gebied heb ik al flinke stappen gemaakt ten opzichte van vorige seizoenen. Afgelopen twee weken ben ik naar Inzell geweest. Een prachtig ‘schaatsdorp’ waar ik nu al vele jaren kom. De frisse berglucht, de geweldige natuur en de perfecte omstandigheden in Inzell zorgen ervoor dat ik effectief kan trainen. Het zomerijs van de snelste baan van Europa was afgelopen weken voor mij het strijdtoneel. De strakke ijsvloer van de Max Aicher Arena zorgt ervoor dat ik kan trainen op hoge snelheid. Zo kan ik snelle rondjes rijden in de training om alvast te wennen aan de snelheid die ik van de winter wil behalen in de wedstrijden.
Naast het schaatsen lenen de bergen in Inzell zich er perfect voor om de mountainbiken. Een paar mooie, maar zware, ritten hebben mij sterker gemaakt. Al met al was het een zeer geslaagd kamp. Met de ploeg (RTC-Noordwest) heb ik een, in mijn ogen, perfect kamp afgewerkt.

De komende weken zijn voor mij ‘normaal’. Thuis ga ik uiteraard door met trainen terwijl ik ook wat tijd maak voor wat ontspanning. Over twee weken staat er een zwaar trainingskamp in het Utrechtse Doorn op programma. Na dat kamp komt de winter in zicht en ga ik in September naar Inzell om de eerste wedstrijden van het seizoen te rijden. Dit wordt het eerste meetmoment. Het moment wanneer ik ga zien of de progressie die ik nu geboekt heb ervoor gaat zorgen of ik mijn doelen ga behalen.

Tot dan, tot dat moment, blijf ik trainen om mijn doel te bereiken. ‘Keep making progress!’….

Seizoen 2016-2017

Het is nu eind mei en ik ben alweer een maandje volop in training. Voor het tweede jaar rijd ik nu bij het RTC Noordwest. Ik ben komend seizoen Neo-2 en mijn doel is dan ook om mij dit seizoen serieus te gaan meten met de senioren. Vorig jaar dook ik aan het eind van het jaar nog onder de 37 seconden grens. Komend jaar is het de bedoeling dat ik deze progressie doorzet op weg naar de 35 seconden. Op de 1000 meter valt daarnaast ook nog veel winst te behalen. De snelheid zat er goed in, maar het vermogen om het een paar honderd meter langer vol te houden ontbrak iets te vaak afgelopen seizoen. Komend seizoen, en vooral in de zomer, zal mijn focus dan ook deels liggen op het verbeteren van mijn uithoudingsvermogen. Mijn persoonlijk records staan trouwens op de eerste pagina!

De periode waar ik nu in zit staat vooral in het teken van de basis conditie verbeteren. De conditie zo op peil brengen dat de zwaardere trainingen straks makkelijker verteerd kunnen worden. Naast de gebruikelijke fiets, loop, kracht en sprongtrainingen heb ik dit jaar ook de mogelijkheid om te shorttracken in de zomer. Een mooie optie, omdat dit de bochtentechniek ten goede komt en het ijsgevoel behouden wordt in de zomer. Een gave, technische sport waar veel bij komt kijken. In de komende zeven weken zal ik in Alkmaar tijdens de shorttracktrainingen proberen om op technisch vlak een aantal stappen te maken. Na deze periode zullen we met de ploeg vertrekken naar het vertrouwde Inzell om daar een trainingskamp te draaien. Over ongeveer zeven weken weer schaatsen dus!

Eerst de focus op het heden. Fietsen, sprongen, lopen, kracht en shorttrack. Voor de fietsers en lopers onder ons; mijn activiteiten zijn te volgen op Strava!

Komende weken zal ik regelmatig updates geven over de voortgang van mijn trainingen op mijn website, daarnaast zijn er vanaf nu nieuwe foto’s en filmpjes op mijn site te vinden!

Kerstsprinttoernooi

Wat doet een mens met kerst? Eten, feesten, family time, schaatsen? Juist, schaatsen.

Tweede kerstdag was ik deelnemer van het kerstsprinttoernooi in het vernieuwde Thialf. 100, 300 en 500 meter waren de afstanden die verreden werden. Stuk voor stuk gingen deze afstanden goed. Op de 100 ging ik eindelijk weer eens in de 10.2 en op de 300 dook ik onder mijn PR in een tijd van 23.90. De 500, toch wel de afstand waar het er om gaat, stond na Inzell natuurlijk al vrij scherp. Desalniettemin knalde ik onder deze tijd door. Om 22:30 ‘s avonds reed ik mijn huidige PR: 37:20. Net terug van de snelste baan in Europa en meteen gaat deze tijd er alweer aan. Fantastisch!

De volgende wedstrijden die volgen zijn een aantal Holland Cups met als afsluiter in maart het NK voor Neo’s.

Op de pagina foto’s ziet u een aantal foto’s van dit toernooi!

Nieuwe ploeg, nieuw seizoen!

Nieuw seizoen, nieuwe ploeg, nieuwe schaatsen en nieuwe doelen. Seizoen 2015-2016 is al een tijdje van start gegaan. Na een mooi en goed seizoen was ik behoorlijk opgebrand. Om bij te tanken ben ik samen met mijn familie en vriendin naar het zonnige Curaçao op vakantie geweest. Hier, in dit zonnige land, begon ik na te denken over wat ik volgend seizoen wilde gaan doen. Één ding was zeker, ik ging weer volle bak voor het schaatsen. De keuze op het gebied van studie was gemaakt (bedrijfskunde op de VU in onze hoofdstad) maar de keuze van ploeg nog niet. Uiteindelijk heb ik gekozen voor het RTC-Noordwest. Dit is een regionaal trainingscentrum gevestigd in Haarlem. Talenten uit het Noordwesten van Nederland kunnen hier terecht en het wordt gezien als de vervanging van Jong-Oranje. Een trainer die ik al jaren ken leidt deze ploeg: Sjoerd Geraets. Mede hierdoor heb ik voor het RTC gekozen.

cropped-DSC_0138.jpgNa een mooie zomer, met onder andere een trainingskamp in Inzell, een zwaar trainingskamp in Doorn en een hoop kilometers op de fiets, skeelers en loopschoenen, knalde ik de winter in. We vertrokken naar Inzell voor een paar snelle tijden. Dit jaar ben ik eerste jaars Neo-senior en daarom is het van belang dat ik de HollandCup normen rijd. Ik verbeterde mezelf al snel in Inzell. Mijn 500 meter verbeterde ik naar 37.42 en mijn 1000 meter met maar liefst 2 seconden naar 1.13.98. Fantastisch natuurlijk en een goede start van het seizoen maar op de 500 net 0.01 seconden te weinig voor plaatsing voor de HollandCup. Op de 1000 meter zat het net als op de 500 ook niet echt mee; 0.1 seconden te weinig voor plaatsing HollandCup. Dit was wel even moeilijk voor me maar uiteindelijk heb ik het van de positieve kant bekeken, ik reed immers twee PR’s!

Terug naar Nederland en een mooie start doortrekken naar een goed seizoen!

 

NK Sprint Junioren

In het weekend van 28 februari reed ik mijn laatste junioren NK ooit. Het NK sprint in Hoorn, twee keer een 500 en twee keer een 1000 meter. Tijdens een lekker warme temperatuur en een harde wind ging ik van start op de 500 meter. Ik was behoorlijk gespannen maar opende toch nog goed in 10.4. De bocht liep ik goed door maar op de kruising kon ik niet de power leveren die ik normaal ook leverde. Tot het einde van de rit was het niet heel fel, en minder goed dan de rest van het seizoen. Ik eindigde uiteindelijk in een tijd van 38.3. Geen hele slechte tijd en een zevende plek maar ik was niet tevreden over mijn rit.

Op naar de 1000 meter. Knop meteen omgezet en gefocust op de volgende race. Na een goede opening en twee nette rondjes eindigde ik op een knappe 7e plek. Ik maakte mijn wat mindere 500 meter goed door een goede 1000 meter te rijden. Ik liep weer een stuk in op de concurrentie. Dag 1 is afgesloten met een gemengd gevoel.

Dag twee. Weer een 500. Weer een 1000. Vastberaden om twee goede ritten te rijden vertrokken we weer naar Hoorn. Ik zeg ‘we’, omdat er een aantal supporters en sponsoren meekwamen. Leo Klijn, die mij sponsort met zijn bedrijf ‘Flexdrive’, kwam mee om eens te kijken hoe ik het ervan af bracht. Nou, ik bracht het er een stuk beter van af dan gister op de 500. Ik opende na een bijna-val 10.41 en reed uiteindelijk 38.4. Het waren zwaardere omstandigheden dan gisteren en ik zat maar 2 tienden van het podium af. 2 tienden, 0,2 seconden, een paar centimeter. De supporters waren trots en vonden het prachtig om te zien. Ik was blij, maar in mijn achterhoofd spookte die twee tienden nog eventjes door. Leo, NK sprint

Op naar de 1000. Vermoeid, stijve spieren maar met veel zin ging ik het ijs op. In de eerste bocht schoot het in mijn rechter hamstring. Dat is naar, vooral tijdens het schaatsen, maar je moet door. Dit deed ik. Het eerste rondje ging iets langzamer dan normaal maar niet slecht. Toen kwam het, de klap, de man met de hamer die de drie ritten daarvoor uitbleef raakte me. Met nog één rondje te gaan kon ik amper nog bewegen en verloor ik veel tijd. Uiteindelijk goed voor een eindtijd van 1.17.8. Niet best vergeleken met gister, waar ik 1.16.4 reed. Het zat erop. Alles gegeven en helemaal leeg gereden. Ik had gehoopt op meer maar uiteindelijk werd ik 9e in het eindklassement. 9e van Nederland. Niet slecht, zeker niet, maar een schaatser wil altijd meer. Met een, toch wel, tevreden gevoel ging ik naar huis. Nog één wedstrijd en dan heb ik rust: Holland Cup Finale. Een wedstrijd tussen de senioren.

Alle supporters bedankt voor het komen kijken. Leo, Jose, pap en mam, opa en oma en zusje!

 

NK Sprint Junioren kwalificatie

Op 14 februari, Valentijnsdag, kreeg ik samen met de rest van Nederland de kans om mij te plaatsen voor het laatste NK van het jaar: het NK Sprint voor Junioren. De wedstrijd vond plaats in Utrecht en op een paar jongens na was de top van de Nederlandse sprinters aanwezig. Top 11 was het doel, dan was ik zeker weten geplaatst voor het NK.
Overdag voelde ik me niet echt op en top. Mijn maag werkte niet mee en dit bleef zo. Toch ben ik gestart.
Op de 500 maakte ik een aantal fouten waardoor het geen supertijd was. Wel was deze tijd goed voor een  vijfde plaats en zat ik maar 2 tienden achter de nummer 1. Een prima uitgangspositie voor de 1000 meter dus!

De 1000 meter ging goed. Met nog last van mijn maag ging ik goed van start en reed ik een harde eerste ronde. De tweede ronde ging wat moeizamer. Uiteindelijk kwam ik uit op 1.16.9, een prima tijd! Uiteindelijk werd ik 4e in het algemeen klassement! Ruim geplaatst voor het NK sprint in Hoorn. Dik tevreden en een mooie start voor het NK!

Het NK vind plaats op 28 februari en 1 maart in Hoorn!

(zie foto voor uitslag)

uitslag landelijk NK sprint

Podiumplaats op NK Pure Sprint!

Februari, NK maand. Elk jaar weet je als schaatser dat je in februari en maart goed moet zijn, want dan zijn de Nederlandse Kampioenschappen. Dit jaar stond het eerste NK gepland op 1 februari. Het Nederlands Kampioenschap Pure Sprint voor junioren en senioren. Ik deed voor het laatste jaar mee als junior. Het toernooi bestaat uit drie afstanden: de 100 meter, de 300 meter en de 500 meter. Zoals elk jaar is dit een knallend NK waar het om honderdsten gaat.

Wat dit NK zo mooi maakt is dat er altijd veel kanshebbers zijn. Het toernooi zit zo in elkaar dat alle tijden teruggerekend worden naar de 100 meter. Als je dus op de 100 meter 1 seconde sneller bent dan iemand anders, moet die ander op de 500 meter al 5 seconden goed maken. Het is dus van groot belang dat je een snelle 100 meter rijdt. Dit is mij gelukt! Ik startte in rit twee tegen mijn ploeggenoot Barry Spaan en reed na 50 meter bij hem weg. Ik eindigde in een tijd van 10.29! Tot deze rit was mijn snelste 100 meter tijd 10.42, een dik PR dus, maar wat de concurrentie deed is het belangrijkste. Met mijn tijd stond ik na 100 meter tweede achter Jelte Boersma, de topfavoriet van dit NK. Met zijn altijd snelle 100 meter pakt hij altijd veel voorsprong. Vandaag pakte hij 13 honderdsten op mij. Dit is veel maar met een tweede plek had ik al mijn eerste afstandsmedaille op zak en een goede uitgangspositie voor de rest van het NK.

De 300 meter. Starten, 100 meter snelheid maken en de bocht in. De bocht vol doorversnellen en afmaken op de laatste 100 meter. Klinkt simpel maar het moet nog wel even gebeuren. In de eerste rit moest ik een tijd zetten waar de anderen zich op stuk zouden bijten. Dit lukte. Ik reed 24.05 en niemand kwam er aan te pas. Nederlands kampioen op de 300 meter!

De 500 meter, een afstand die vaak gereden wordt en toch ook de afstand waar het er echt om gaat. Ik mocht het in de laatste rit uitvechten met Jelte Boersma. Ik moest door zijn snelle 100 meter 0,58 seconden goedmaken op hem. Dit is zo goed als onmogelijk maar ik wilde winnen. Na een wat mindere opening knalde ik achter hem aan de kruising op. Ik reed naar hem toe, trapte de laatste bocht goed door en kwam ernaast. Zij aan zij reden we naar de eindstreep. Ik, gebrand om te winnen, haalde het uit mijn tenen, strekte mijn been zo ver als ik kon en finishte. Nieuwsgierig wie er gewonnen had keken we allebei naar het bord. Achter me kwam het gejuich omhoog en toen zag ik het. Één honderdste te weinig. Een supertijd voor in Tilburg maar net één honderdste te weinig. 37.90! Twee keer een tweede plek en kampioen op de 300 meter. In het totaalklassement tweede! Op het Nederlands Kampioenschap! Wat een dag!

(klik op de onderstaande foto voor de uitslag en op het tabblad ”Foto’s voor meerdere foto’s!)

NK Pure sprint

Druk, druk en nog eens druk

De afgelopen tijd was het wat stil op mijn site. Dit komt, omdat het op het gebied van schaatsen juist níét stil was. Elke week een wedstrijd en soms zelfs twee of drie. Een aantal van deze wedstrijden waren wedstrijden waar wel degelijk iets op het spel stond. Een seizoen begint in de zomer en eindigt op de NK’s. Deze NK’s moet je echter eerst maar eens zien te halen. Dit is wat je als schaatser moet doen tussen eind November en begin Februari.
In deze maanden worden er kwalificatie wedstrijden gereden waarop je jezelf kan plaatsen voor het NK Allround, het NK Afstanden, het NK Pure Sprint en het NK Sprint.

In December heb ik het gewestelijk kampioenschap gereden waar ik mij, zoals ik al eerder vertelde, plaatste voor de Regio’s. Deze wedstrijd ging redelijk. De 500 meter en de 1500 meter in Alkmaar waren loodzwaar. Windkrachten tussen de 7 en de 10. Op de 500 meter eindigde ik als derde en dat was dus een goede uitgangspositie voor de rest van de wedstrijd. De 1500 ging goed waardoor ik na de eerste dag 7e stond in het klassement.
Op de tweede dag werd er een 3000 meter verreden in Den Haag. Dit is en blijft voor mij de moeilijkste afstand. Het ging niet heel erg goed en ik werd twee ronden voor het einde zo moe dat mijn rondetijden omhoog schoten.
In het klassement eindigde ik als 16e. Dit was één plek te weinig voor plaatsing voor de landelijke selectie wedstrijden. Ik ben op dit moment nog steeds eerste reserve voor die wedstrijd. Er is dus nog steeds een goede kans dat ik deze wedstrijd mag rijden en me op die manier kan plaatsen voor het NK Allround en afstanden.

De weken hierna ben ik een aantal keer naar Heerenveen geweest om mijn 500 meter tijd aan te scherpen. Dit is nog niet gelukt maar ik kom wel steeds dichter in de buurt. Gister op 19 januari reed ik 37:72. Vandaag staat er weer een wedstrijd in Thialf op het programma. 500-1000!

De uitslag volgt.
cjg_8834